Het wettelijk minimum voor kraamzorg is vastgesteld op 24 uur en het maximum op 80 uren kraamzorg vanaf het moment dat je baby geboren is.

Kraamzorguren

Door mijn lidmaatschap van de Coöperatie Kraamzorggroep wordt de kraamzorg altijd vergoed omdat we contracten hebben met alle zorgverzekeraars.

Naast de basisuren kraamzorg kun je in sommige gevallen ook in aanmerking komen voor extra uren, bijvoorbeeld als er zich problemen voordoen met jou of de baby. Dit is altijd in overleg met de verloskundige. Er geldt voor ieder uur kraamzorg een wettelijke eigen bijdrage van € 5,10 (2024). Bij de aanvullende pakketten van zorgverzekeraars wordt dit geheel of gedeeltelijk vergoed. Lees de voorwaarden goed door zodat je weet waar je financieel rekening mee moet houden.

Samen overleggen we hoe we de uren het beste kunnen verdelen over de beschikbare dagen. Zo is het bijvoorbeeld vaak prettig om op de eerste dagen meer uren zorg te hebben en op de laatste dagen wat minder. Je betaald over kraamzorg geen eigen risico en je hebt geen verwijzing nodig.

Flexibiliteit.

In verband met het landelijk tekort aan kraamverzorgenden wordt er steeds meer gevraagd van onze flexibiliteit. Met veel inzet en toewijding probeer ik samen met mijn collega’s elk gezin zorg op maat te geven. Zorg op maat houdt in: uren minderen als het goed gaat en uren bij-indiceren indien nodig tijdens de kraamweek. In drukke zomer periodes worden er 36 uren over 6 dagen zorg geleverd. Het voordeel van de laatste tijd is dat veel partners verlof opnemen na de geboorte zodat jullie samen de eerste weken kunnen wennen aan de nieuwe situatie. Daarnaast is het fijn als je familie of vrienden hebt die jou eventueel kunnen bijstaan tijdens de uren dat ik niet aanwezig ben of een maaltijd voor jullie koken. Dit wordt vaak als een heerlijk kraam cadeau ervaren.

Samenwerking

Als zelfstandig kraamverzorgende werk ik samen met collega’s die net als ik lid zijn van de coöperatie kraamzorggroep U.A. en met kraamzorgorganisaties uit de regio die lid zijn van BO geboortezorg, contracten hebben met alle zorgverzekeraars en HKZ en WHO-UNICEF borstvoeding gecertificeerd. Hierdoor ben je ook verzekerd van professionele kraamzorg, bijvoorbeeld in geval ik geen kraamzorg kan verlenen door overmacht situaties. We zijn betrokken bij de overleggen over kraamzorg op regionaal en provinciaal niveau. Namens de coöperatie ben ik lid van het VSV Drachten in de werkgroep kwaliteit/cliëntervaring, waar wij dit jaar o.a. bezig zijn met het verder ontwikkelen van de moederraad. Het VSV is een verloskundig samenwerkingsverband van ziekenhuis Nij Smellinghe tussen gynaecologen, verloskundigen 1e en 2e lijn, verpleegkundigen, kinderartsen, kraamzorg en jeugdgezondheidszorg.