DSCF8883

Kraamtijd

Meestal heb je kraamzorg in de eerste week direct na de bevalling. De zorg voor jou en je baby staan hierin voorop.  Daarnaast heb ik als kraamverzorgster ook oog voor de partner en de eventuele andere gezinsleden. Tenslotte krijg je samen als gezin een nieuw kindje.

Gratis kraamcadeauMeld je hier aan
 

Daarom betrek ik zowel moeder als partner in de zorg voor de baby. Zeker als jullie een eerste kindje verwachten besteed ik hier extra aandacht aan, maar ook bij het krijgen van een tweede of een derde kindje vind ik dit zeer belangrijk. Want je zal -ook dan- opnieuw je gezinsritme moeten vinden. Daarbij wil ik jullie graag helpen.

De voordelen van Kraammetzorg

Altijd dezelfde kraamverzorgster
Gedurende je kraamweek heb je één kraamverzorgster!

Kwalitatieve kraamzorg 
Ik werk volgens de richtlijnen van de HKZ en van de WHO & UNICEF en ben in het bezit van het borstvoedingscertificaat. Tevens sta ik ingeschreven in het kwaliteitsregister van de NBVK, bij het Kenniscentrum Kraamzorg en ben ik lid van Solo Partners.

Goede zorg voor moeder
Tijdens de kraamtijd hou ik goed in de gaten hoe jij je voelt. Als pas bevallen moeder heb je bijv. voldoende rust nodig om optimaal te herstellen en te genieten van de kraamtijd. Ook de hechting met je baby is erg belangrijk. Met geduld en vertrouwen stimuleer ik o.a. je zelfvertrouwen, zodat je na acht dagen zelfstandig je baby kan verzorgen.

Optimale zorg voor je baby
Ik probeer jou en je partner zo veel mogelijk te betrekken bij de zorg voor je baby. Dit door bijvoorbeeld samen je baby in bad te doen, te verschonen of te voeden. De lichaamstaal die je baby spreekt zal ik je leren begrijpen. Tevens controleer ik elke dag  de gezondheid en gedragingen van je baby. Ik hou bij wat de temperatuur is en of je baby goed groeit. Mocht ik iets afwijkends waarnemen, dan zoek ik direct contact met een huisarts of verloskundige.

Zorg voor het gezin
Ik zal -waar mogelijk- het gezin ‘draaiende’ houden zodat jij je als ouder kan richten op de baby. Als het nodig is help ik dan bijvoorbeeld met: aankleden van de andere kinderen, eten geven en naar school brengen. Ook ontvang en verzorg ik de visite. Als kraamverzorgende ben ik  geen huishoudelijk medewerkster maar hygiëne is in de kraamtijd belangrijk. Dus zorg ik ervoor dat het sanitair dagelijks schoon wordt gemaakt. Ook verschoon ik de bedden en hou de was bij en doe licht huishoudelijk werk, zoals stofzuigen en eventueel eten voorbereiden en koken. Ik pas mij gemakkelijk aan en respecteer jullie leefwijze.

Kraamdossier
Alle controles van jou en je baby hou ik bij in het kraamdossier, zodat alle informatie voor handen is als de verloskundige of huisarts langskomt.  Dit dossier is van jullie en is eveneens een mooie herinnering aan je kraamtijd.

Voeding van de baby
Borstvoeding is vaak het beste voor je baby. Als kraamverzorgster ben ik speciaal opgeleid om jou tijdens de borstvoeding te begeleiden en om eventuele problemen zo veel mogelijk te ondervangen.  Uiteraard zijn er soms ook situaties waarin je geen borstvoeding kunt of wilt geven. Kunstvoeding is dan een goed alternatief. Het is belangrijk dat je voeding kiest waar jezelf achterstaat. Wat je ook besluit te doen, als kraamverzorgster zal ik je daarin ondersteunen.

Gegarandeerde kraamzorg
Als zelfstandig kraamverzorgende werk ik samen met professionele collega´s en kraamzorgorganisaties. Daardoor ben je verzekerd van kraamzorg in geval van overmachtsituaties. Lees verder onder het hoofdstuk Samenwerking.

Goede afsluiting kraamtijd
Tussen de 4e en 7e dag na de geboorte van je baby wordt er, door een medewerkster van Jeugdgezondheidszorg, een gehoortest en hielprik bij je baby afgenomen. Aan het einde van de kraamtijd draag ik de zorg van je baby over aan de wijkverpleegkundige. Zij neemt vervolgens contact met je op en komt daarna een keer bij je thuis, ook zal zij een eerste afspraak met het consultatiebureau voor je maken. Mocht je na mijn vertrek nog een vraag hebben dan kun je mij altijd bellen of een email sturen.

Natuurlijke kraamzorg

In 2013 heb ik de opleiding Natuurlijke Kraamzorg gevolgd. Dit is een aanvulling op de reguliere kraamzorg, die het accent legt op warmte en omhulling en het veilig leren omgaan met natuurlijke materialen en producten.
Copyright © 2016 - Renée van der Heide - Canrinus. Leveringsvoorwaarden Algemene voorwaarden