Persoonlijk vind ik het altijd erg leuk om te lezen over mijn werk en alles wat daar mee te maken heeft. Als je ook van lezen houdt en jij wilt je op die manier voorbereiden op je zwangerschap, bevalling en kraamtijd dan vind je hieronder een aantal interessante boeken, artikelen en websites.

Heb je suggesties of wil je hier ook graag tussen staan, laat dan van je horen.

Zwangerschap

Zwanger met lichaam en ziel, Susan Smit

Susan Smit werd in 2010 zwanger van haar eerste kind. In de overvloed aan zwangerschapslectuur miste ze de mystieke kant. Smit gaat ervan uit dat het ongeboren kind een bewuste ziel is met een eigen levensplan en dat je tijdens de zwangerschap contact met die ziel kunt leggen. ‘Zwanger zijn en leven schenken is een ontwikkeling van jewelste. Een zwangerschap is oeraards en hoogst spiritueel. Ze brengt je in contact met de diepere laag van het bestaan, maakt je kwetsbaar en krachtig.

De grote geboortegids – Mariel Croon en Joris van der Post

De grote geboortegids is hét nieuwe standaardwerk over de zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode. Het is het eerste boek dat is geschreven door een verloskundige en een gynaecoloog. In een tijd waarin je als aanstaande ouders niet meer weet wat je moet geloven door alle tegenstrijdige berichten, is dit boek een betrouwbare vraagbaak. Wat mag ik wel en wat mag ik niet eten nu ik zwanger ben? Mag ik sporten? Heb ik recht op extra pauze tijdens mijn werk? Kies ik voor prenataal onderzoek?

Waar beval ik, thuis of in het ziekenhuis? – Hellen Kooijman

In Nederland heeft elke zwangere de keuze waar ze wil bevallen: thuis, in het ziekenhuis of in een kraamkliniek. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van al die plekken? Waarom kies je voor het een of het ander? Heb je als zwangere wel een echt vrije keuze of heeft de verloskundige of gynaecoloog toch een sturende stem? En om welke redenen beland je tijdens de bevalling toch in het ziekenhuis? Wat doe je als je pijnstilling wilt, maar toch in eigen bed wil baren.

Veilig zwanger – Beatrijs Smulders

De latere gezondheid van je kind begint in de zwangerschap, zo blijkt uit de jongste wetenschappelijke inzichten. Naast erfelijke invloeden draagt een gezonde leefwijze van de aanstaande moeder bij aan de ontwikkeling van de ongeboren baby. Smulders en Croon vertalen hun wetenschappelijke kennis én hun ervaring als verloskundige naar praktische adviezen voor ouders in spe.

Beatrijs Smulders heeft ook de boeken Veilig bevallen en Veilig door de kraamtijd geschreven.

Zwanger zijn en bevallen, praktische tips in gewone taal – Marja van Deursen en Wilma van Os

Voor iedereen die moeite heeft met lezen of met de Nederlandse taal.

Het boek beschrijft in eenvoudige woorden wat er in het lichaam gebeurt tijdens de zwangerschap en bij de bevalling. Ook wordt beschreven welke verschijnselen normaal zijn en welke niet. Zo weten aanstaande moeders en vaders wanneer ze een arts of verloskundige moeten bellen.

En neemt de lezer daarna stap voor stap mee door de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd. In iedere fase komt aan bod waar je mee te maken kunt krijgen: het bezoek aan de verloskundige, het regelen van kraamzorg, enzovoort. Moeilijke woorden als foliumzuur, baarmoedermond, placenta, indalen, vruchtwater en consultatiebureau staan uitgelegd in een woordenlijst.

Bevalling

Duik in je weeèn , Carita Salomé en Juliette de Wit

‘Heb je het niet op papier?’ is de vraag die telkens weer aan Carita Salomé wordt gesteld door haar cursisten zwangerenbegeleiding. Er bleek een behoefte te bestaan haar adviezen en oefeningen nog eens zwart op wit te hebben.

Juliette de Wit kwam toen met haar eigen oplossing: om alles nog eens op een rijtje te zetten tekende zij een levensgroot stripverhaal over haar eigen aanstaande bevalling.

Bevallen op eigen kracht, Wendy Schouten

Veilig en ongecompliceerd bevallen is gebruik maken van je eigen kracht!

‘Elke vrouw wil graag veilig en ongecompliceerd bevallen. Het belangrijkste daarbij is dat je gebruik maakt van je eigen kracht en een sfeer creëert waarin vertrouwen en genieten centraal staan. Als je weet wat je zelf kunt doen om het natuurlijke proces van bevallen te ondersteunen, kan je kind makkelijker, sneller en met minder weerstand c.q. pijn geboren worden. Zo kan je bevalling een unieke, rijke ervaring worden.’

Kraamtijd

Aanpakken voor aanstaande vaders – David Borman

In Nederland is de aanwezigheid van de vader bij de bevalling gewenst en de norm. Wat precies zijn rol is, is voor veel mannen echter onduidelijk. David Borman, verloskundige, onderzoeker en trainer, ontwikkelde de cursus Aanpakken voor Aanstaande Vaders. Hij geeft handvatten en praktische tips voor de zwangerschap, de bevalling en het kraambed. Zo komt de vader goed beslagen ten ijs en kan hij de moeder optimaal steunen, zonder zijn eigen identiteit te verliezen.

Hoe verzorg je een baby, praktische tips in gewone taal, Lieke Meertens

Hoeveel slaapt je baby? Hoe geef je borstvoeding en hoe doe je hem in bad? Hoe zorg je ervoor dat je baby veilig en gezond is? Wat doet het consultatiebureau? Deze dingen staan stap voor stap – in eenvoudig Nederlands – beschreven in Hoe verzorg je een baby? Inclusief handige tips!

Al jaren is er vraag naar een boek in eenvoudige taal over het verzorgen van een baby. Met een overzicht van de ontwikkeling van een baby van 0 tot 1 jaar plus informatie over veiligheid, voeding en hygiëne, financiële informatie, enzovoort.

Hoe verzorg je een baby? is geschreven voor mensen met een (lichte) verstandelijke beperking. Sommigen willen graag een kind of raken onbedoeld zwanger. Het is belangrijk dat zij goed worden begeleid. En dat zij informatie krijgen over wat er allemaal komt kijken bij het verzorgen van een baby.

Ook andere moeders voor wie ‘gewone’ babyboeken te moeilijk zijn, bijvoorbeeld tienermoeders, of moeders die moeite hebben met lezen (van de Nederlandse taal).

Je wonderbaarlijke baby, wat een pasgeborene allemaal kan, Marshall H. Klaus en Phyllis H. Klaus

Een bijzonder boek waarin de Amerikaanse kinderarts Marshall Klaus en zijn vrouw, de psychotherapeute Phyllis Klaus, op een verhalende manier vertellen wat een pasgeboren kind al kan, ziet, ruikt en hoort. Dat blijkt veel meer te zijn dan we gewoonlijk denken. Zo kan een net geboren baby tijgerend, op eigen kracht, naar de borst van zijn moeder kruipen en gaan drinken. Of zijn moeder nadoen als die haar tong naar hem uitsteekt. Een must voor aanstaande ouders en grootouders en voor zorgverleners.

Weer fit na je bevalling, Nienke ten Hoor-Aukema, Annelies Kamerbeek-Buisman en Carin de Moed

Een bevalling is een lichamelijke en emotionele gebeurtenis, die een hele verandering met zich meebrengt. De periode na de geboorte van je kind is heel bijzonder, maar ook vermoeiend. Je wilt je zo snel mogelijk weer 100% fit voelen en je oude figuur terugkrijgen.

Shantala babymassage, Frédérick Leboyer

Babymassage is geen ingewikkelde techniek. Het is een natuurlijke, traditionele kunst, eenvoudig en eeuwenwoud.

Voeding voor de baby

Borst of fles? – Heather Welford

De baby voeden is een van eerste en belangrijkste taken waar (nieuwe) ouders mee te maken hebben. Zowel borst- als flesvoeding geven een bijzondere en intense ervaring voor ouder en kind, maar er kunnen zich ook problemen voordoen. Dit boek helpt ouders een keuze te maken, geeft uitgebreide achtergrondinformatie en oplossingen, gaat in op de emotionele kant en de praktische aspecten. Ook aandacht voor bijzondere situaties zoals een tweeling, vroeggeboorten, voeden op reis.

Borstvoeding – Mary Broekhuijsen en Stefan Kleintjes.

Wil je na de geboorte van je baby borstvoeding gaan geven? Dit nieuwe handboek biedt je alle informatie die je nodig hebt voor een succesvolle start en een bijzondere borstvoedingstijd.

Borstvoeding bevat heldere uitleg over de beste voorbereiding, goed aanleggen, de eerste dagen en eerste weken, afkolven, de betrokkenheid van de vader en verantwoorde voeding voor moeder en kind.

Dit is hét boek als je op zoek bent naar objectieve, praktische, betrouwbare en eigentijdse informatie over borstvoeding.

Bijzondere situaties

Altijd een kind tekort – Jeannette Rietberg

Vrouwen die zwanger zijn of willen worden na het verlies van hun baby krijgen te maken met de confrontatie tussen de nog recente ervaring van dood en de ervaring van nieuw leven. In hun situatie is het moeilijk zich te identificeren met de groep van zwangere vrouwen die deze ervaring niet hebben. Dit handboek behandelt de verschillende fases: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling, en het ouderschap daarna.

Stille baby’s, Cristine Geerink-Vercammen

Het verlies van een kind, ook wanneer het overlijdt vóór of tijdens de geboorte, tekent het leven voorgoed. Alleen wanneer de ouders dit verdriet een plaats in hun leven kunnen geven, zullen zij er op een gezonde manier doorheen komen.

Dit boek is erop gericht hulp te bieden bij het rouwproces.

Over dit onderwerp is ook het boekje met de titel: De echo van mijn kind van Harm Wagenmakers verkrijgbaar.

Vroeg geboren, Anjo Geluk en Willem Pieter de Boode

Het is schrikken als je kindje te vroeg geboren wordt en zeker als je baby veel te vroeg geboren wordt, leef je tussen hoop en vrees. Je krijgt plotseling te maken met een couveuse-afdeling van een ziekenhuis, met gespecialiseerd personeel. Je kindje ligt aan ingewikkelde apparatuur tussen slangetjes en is bedekt met pleisters.

Het tweelingenboek, Lenny Duivelaar en Anjo Geluk

Het tweelingenboek is een onmisbaar handboek voor ouders van een meerling. Het boek is verantwoord dankzij de medewerking van de deskundigen en herkenbaar door de vele persoonlijke verhalen van andere ouders. Het is compleet en veelzijdig en weer helemaal actueel met een nieuwe eigentijdse uitstraling en toevoeging van de laatste inzichten.

Vol nieuwe tips en ervaringen.