Het is tijdens je zwangerschap en bevalling heel belangrijk dat jij je veilig voelt, dat je kunt ontspannen en dat je vertrouwen hebt in je eigen lichaam. Extra doula-zorg kan juist dan zeer zinvol zijn.

Misschien kijk je tegen de bevalling op, heb je angst voor de pijn of ben je gespannen, bijvoorbeeld omdat je eerder een vervelende ervaring hebt gehad. Ook kan je partner extra ondersteuning wensen, of misschien heb je geen partner. Als doula-kraamverzorgster blijf ik dan tijdens de bevalling dicht bij je in de buurt, als je dat op prijs stelt. Ik puf met je mee, kan je masseren en coach je door de weeën heen.

Doula, wat is dat?

Het woord ‘doula’ is van oorsprong oud-Grieks en betekende in die taal ‘dienende vrouw’. Een doula kan het beste omschreven worden als een zwangerschaps- en bevallingscoach/begeleidster. Het is een ervaren en kundige vrouw, die aanstaande ouders op een niet-medische manier ondersteunt tijdens de zwangerschap, de geboorte van hun kindje en in de periode er na. Zij wijkt gedurende de hele bevalling niet van de zijde van de barende vrouw.

Uit onderzoek is gebleken dat de constante aanwezigheid van iemand in wie men vertrouwen heeft veel voordelen heeft. De resultaten van doula-zorg toonden ondermeer:

  • 50% minder keizersnedes
  • 25% kortere duur van de bevalling
  • 60% minder verzoeken om een ruggeprik
  • 40% minder gebruik van pitocin/oxytocine (‘inleiden’)
  • 30% minder verzoeken om pijnbestrijding

Extra hulp van Doula-kraamverzorgster

Wil je meer weten over deze aanvullende begeleiding van Kraam met zorg? Dan mag je mij altijd bellen of een e-mail sturen.