Zwangere vrouwen in Nederland kunnen zowel thuis, als in het ziekenhuis bevallen. Afhankelijk van jou eigen wensen en de situatie is dit iets wat jullie samen bespreken met de verloskundige.

Thuis bevallen

Tijdens de bevalling is het mijn taak om de verloskundige of huisarts te assisteren. Daarnaast ondersteun en begeleid ik jou en eventueel ook je partner. Wat de precieze invulling zal zijn is afhankelijk van jou/jullie wensen. Wist je dat ik ook Doula ben? Lees er hier meer over.

In het ziekenhuis bevallen

Er zijn twee vormen van bevallen in het ziekenhuis. Een poliklinische bevalling is een verplaatste thuisbevalling in het ziekenhuis zonder medische noodzaak, onder begeleiding van de verloskundige. Bij een poliklinische bevalling in het ziekenhuis assisteer ik de verloskundige en geef ik aanvullende begeleiding. Als je bevallen bent, en alles goed gaat met jou en je baby, dan mag je na een paar uur naar huis. Ik ga met jullie mee naar huis om de zorg op te starten.

Klinische bevalling is een bevalling in het ziekenhuis met medische noodzaak en onder begeleiding van een gynaecoloog of een klinisch verloskundige met assistentie van de verpleegkundige. Mocht er na de bevalling ook medische indicatie zijn, dan wordt je opgenomen in het ziekenhuis en ontvang je zorg van de verpleegkundigen en afdelingsassistenten. Wanneer je weer thuiskomt uit het ziekenhuis kom ik bij je thuis om de resterende dagen kraamzorg te verlenen.

Tijdig melden wanneer het zover is

Het is prettig voor jou om te weten dat je op mij kunt rekenen als het zover is. Vergeet dus niet om tijdig een berichtje te sturen of te bellen als de bevalling begint zowel thuis of in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld als de weeën gestart zijn of als de vliezen gebroken zijn. Ik noem dit een rommelmelding en kan dan schakelen om alvast voorbereidingen te treffen. De verloskundige zal mij oproepen wanneer je in een actieve fase van je bevalling terecht komt.