Thuis of in het ziekenhuis bevallen? Zwangere vrouwen in Nederland kunnen zowel thuis, als in het ziekenhuis bevallen. Afhankelijk van je eigen wensen en de situatie is dit iets wat de verloskundige samen met jullie bespreekt en besluit.

Thuis bevallen

Tijdens de bevalling is het mijn taak om de verloskundige of huisarts te assisteren. Daarnaast ondersteun en begeleid ik jou en eventueel ook je partner. Wat de precieze invulling zal zijn is afhankelijk van jou/jullie wensen. Wist je dat ik ook Doula ben? Lees er hier meer over.

In het ziekenhuis bevallen

Er zijn twee vormen van bevallen in het ziekenhuis. Een poliklinische bevalling is een bevalling in het ziekenhuis zonder medische noodzaak, onder begeleiding van de verloskundige. Een klinische bevalling is een bevalling in het ziekenhuis met medische noodzaak en onder begeleiding van een gynaecoloog of een klinisch verloskundige. De begeleiding van de kraamverzorgster kent daarin ook verschillen.

Bij een poliklinische bevalling in het ziekenhuis assisteer ik de verloskundige en geef ik aanvullende begeleiding. Als je bevallen bent, en alles goed gaat met jou en je baby, dan mag je na een paar uur naar huis. Ik ga met jullie mee om jullie in de resterende dagen van de kraamweek te helpen bij de zorg.

Bij een medische indicatie wordt je opgenomen in het ziekenhuis en ontvang je zorg van het verplegend personeel. Op verzoek kan ik eventueel wel aanwezig zijn tijdens deze bevalling, bijvoorbeeld voor aanvullende ondersteuning en begeleiding. Dit kunnen we tijdens de intake bespreken worden. Afhankelijk van wanneer je weer thuiskomt uit het ziekenhuis, kom ik bij je thuis voor kraamzorg.

Tijdig melden wanneer het zover is

Het is prettig voor jou om te weten dat je op mij kunt rekenen als het zover is. Vergeet dus niet om tijdig te bellen als de bevalling begint. Bijvoorbeeld als de weeën gestart zijn of als de vliezen gebroken zijn. Bij twijfel: altijd bellen. Ik kan dan namelijk alvast voorbereidingen treffen en op tijd bij je zijn.