De kraamtijd is de eerste week direct na de bevalling (behalve in bepaalde bijzondere situaties). De zorg voor jou en de kennismaking met je baby staan hierin voorop. De lichaamstaal die je baby spreekt zal ik je leren begrijpen. Daarnaast heb ik als kraamverzorgster ook oog voor de partner en de eventuele andere gezinsleden. Tenslotte krijg je samen als gezin een kindje.
De voordelen van Kraammetzorg
Gegarandeerde kraamzorg.
Gedurende je kraamweek kom ik jou en je gezin verzorgen. Soms zijn er overmacht situaties waardoor dat niet mogelijk is. Als zelfstandig kraamverzorgende werk ik samen met professionele collega’s en kraamzorgorganisaties. Daardoor ben je sowieso verzekerd van kraamzorg.
Kwalitatieve kraamzorg.
Ik werk volgens de richtlijnen van de HKZ en van de WHO & UNICEF en ben in het bezit van het borstvoedingscertificaat. Tevens sta ik ingeschreven bij het Kenniscentrum Kraamzorg, waarvoor ik regelmatig scholingen volg en ben ik lid van Solo Partners.
Goede zorg voor moeder.
Tijdens de kraamtijd hou ik goed in de gaten hoe jij je voelt. Als pas bevallen moeder heb je bijvoorbeeld voldoende rust nodig om optimaal te herstellen en te genieten van de kraamtijd. Ook de hechting met je baby is erg belangrijk. Met geduld en vertrouwen stimuleer ik onder andere je zelfvertrouwen, zodat je na de kraamperiode zelfstandig je baby kan verzorgen.
Optimale zorg voor je baby.
Ik probeer jou en je partner zo veel mogelijk te betrekken bij de zorg voor je baby. Dit door bijvoorbeeld samen te zorgen voor huid op huid contact, te verschonen, te voeden en je baby in bad te doen. De lichaamstaal die je baby spreekt zal ik je leren begrijpen. Tevens controleer ik de temperatuur, het gewicht en gedragingen van je baby. Mocht ik iets waarnemen wat voor mij of jullie niet goed voelt, dan zal ik contact opnemen met de verloskundige of huisarts.
Zorg voor het gezin.
Of je nu je eerste, tweede of derde kindje verwacht; je zal een nieuw gezinsritme moeten vinden. Daarbij wil ik jullie graag helpen. Ik hou, waar mogelijk het gezin ‘draaiende’ zodat jij je als ouder kan richten op de baby. Als het nodig is help ik dan bijvoorbeeld met: aankleden van de andere kinderen, eten geven en naar school brengen. Ook ontvang en verzorg ik de visite.
Hygiëne.
Als kraamverzorgende ben ik geen huishoudelijk medewerkster maar hygiëne is in de kraamtijd belangrijk. Dus zorg ik ervoor dat het sanitair regelmatig schoon gemaakt wordt en blijft er naast de zorg tijd over voor extra werkzaamheden dan verschoon ik de bedden en hou de was bij en doe licht huishoudelijk werk, zoals stofzuigen en eventueel eten voorbereiden en koken. Ik pas mij gemakkelijk aan en respecteer jullie leefwijze. In overleg met elkaar maken komen we daar altijd uit.
Kraamdossier.
De controles van jou en je baby hou ik bij in het kraamdossier, zowel op papier als digitaal, zodat alle informatie voor handen is als de verloskundige of huisarts langskomt. Dit dossier is voor jullie en is tevens een mooie herinnering aan je kraamtijd.
Voeding van de baby.
Het is belangrijk dat je voeding kiest waar jezelf achter staat. Of je nou kiest voor borstvoeding of kunstvoeding, ik ondersteun je in die keuze. Als kraamverzorgster wordt ik regelmatig bijgeschoold met de nieuwste inzichten om jou tijdens de voeding voor je baby te begeleiden en om eventuele problemen zo veel mogelijk te ondervangen.
Goede afsluiting kraamtijd.
Tussen de 4e en 7e dag na de geboorte van je baby wordt er door een medewerkster van de GGD een gehoortest en hielprik bij je baby afgenomen. Aan het einde van de kraamtijd draag ik de zorg van je baby over aan de wijkverpleegkundige. Dit gebeurt schriftelijk en/of mondeling. Zij neemt vervolgens contact met je op en komt daarna een keer bij je thuis. Daarnaast zal zij een eerste afspraak met het consultatiebureau voor je maken. Mocht je na mijn vertrek nog een vraag hebben dan mag je mij altijd een berichtje sturen en bel ik jou terug.
Natuurlijke kraamzorg
In 2013 heb ik de opleiding Natuurlijke Kraamzorg gevolgd. Dit is een aanvulling op de reguliere kraamzorg, die het accent legt op warmte en omhulling en het veilig leren omgaan met natuurlijke materialen en producten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wollen producten en kamille.
Renée: “Door de opleiding die ik daarvoor volgde ben ik mij veel bewuster van bewegingen van baby’s, het gedrag dat zij daarmee vertonen en de boodschap die ze daar mee geven. Ik kan dat nu overbrengen op ouders en laten zien welke reactie welk effect heeft. Verder heb ik geleerd te werken met natuurlijke materialen. Zo is het gebruik van wasbare luiers of maandverband voor mij gewoon. Ook wol, zijde en kamille zijn producten waarmee ik kan werken.” Een interview daarover met Renée lees je hier.
Inclusieve kraamzorg bij verschillende situaties.
Je verwacht natuurlijk een gezonde zwangerschap en bevalling, maar helaas verloopt niet elke zwangerschap altijd even goed. Dit zijn vaak verdrietige of bijzondere situaties. Zo krijgen sommige vrouwen bijvoorbeeld te maken met een (late) miskraam, een te vroeg geboren kindje of met het overlijden van een kindje tijdens een zwangerschap, bevalling of kraamtijd.
In deze gevallen kun je uitgestelde kraamzorg ontvangen. Hier kun je gebruik van maken tot 6 weken na je bevalling. Dit hangt ervan af of je aanvullend verzekerd bent. Als je deze zorg niet vergoed krijgt van je zorgverzekeraar en je wilt wel graag kraamzorg ontvangen voor een paar uur per dag dan kan ik jou die zorg leveren voor een aangepast tarief.
Kraammetzorg bij verlies van je kindje.
Juist in een verdrietige of onzekere tijd als deze, kan het erg fijn zijn wanneer de kraamverzorgster de dagelijkse zorg uit handen neemt. Mocht je onverhoopt hier mee te maken krijgen, ook dan kan ik je goed ondersteunen en bijstaan. Zowel op emotioneel vlak, maar ook in praktische zaken. Voor je gevoel staat jou leven even stil, maar de dagelijkse dingen gaan door. Eten koken, wassen of de zorg voor eventuele andere kinderen. Ik heb scholingen gevolgd om gezinnen in deze situatie goed te kunnen ondersteunen.
Kraammetzorg bij diverse gezinsvormen.
Er zijn verschillende gezinsvormen in onze samenleving. Bijvoorbeeld: twee pappa’s, twee mamma’s, een combinatie, bewust alleenstaande moeders en/of transgender. Als kraamverzorgende pas ik mij aan jullie situatie aan en ondersteun jullie zo goed mogelijk in de jou/jullie situatie samen met een goed netwerk wat jullie om je heen kunnen verzamelen tijdens de zwangerschap.
Kraammetzorg bij een verbroken relatie.
Er is een kindje op komst maar jullie zijn als partners niet meer samen. Ook dan verleen ik kraamzorg. Ik hou rekening met jullie situatie en we maken vooraf afspraken over hoe we de kraamzorg in gaan vullen. Er is veel mogelijk en ik denk graag met jullie mee over oplossingen, altijd in het belang van de baby. Samen kom je er misschien moeilijk uit, maar met mij als tussenpersoon kom je verder.
Kraammetzorg bij adoptie of pleegkindje.
Je hebt een kinderwens en die gaat in vervulling, de adoptie is een feit. Je bent vader en moeder geworden met je hart en je kindje komt vaak na lang wachten bij je thuis. Je hebt alles tot in de puntjes voorbereid, maar hoe ga jij je kleine kindje verzorgen? Met deze bijzondere ervaring kan ik je ondersteuning bieden. Heb je vragen hierover, bel of mail mij dan.
Roept dit hoofstuk vragen bij je op dan mag je altijd een berichtje sturen, mailen of bellen.